De Griekse regering gaf het nationale voetbalelftal een bonus, maar de spelers zien liever dat het geld wordt geïnvesteerd in een nieuwe trainingsfaciliteit. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.

1. De laatste macrocijfers uit de eurozone bevestigden het beeld dat er de klad begint te komen in het herstel van de economie. Dat blijkt met name uit de ontwikkeling van de geldhoeveelheid M1, een cijfer dat een zeer goede voorspellende waarde heeft voor wat de economie in de komende twaalf maanden gaat doen. De groei van de voor inflatie gecorrigeerde geldhoeveelheid M1 is al een aantal maanden aan het terugvallen, wat er op wijst dat de reële economie spoedig deze trend zal volgen. En we zien dit al terug in Frankrijk, waar de economie maar niet vooruit wil komen, en Duitsland, waar de groei van een betrekkelijk hoog tempo aan het afnemen is. Een positieve uitzondering is de steeds harder groeiende Spaanse economie, maar dat is niet genoeg om het tij te keren.

2. Niet alleen aasgierfondsen zitten achter het op de rand van bankroet verkerende Argentinië aan. Ook Duitsland eist dat de Argentijnen aan hun verplichtingen voldoen. Volgens Der Spiegel staat Argentinië voor 2,6 miljard euro in het krijt bij Duitsland en wil het Duitse ministerie van Financiën dat de schulden tot op de laatste cent worden afbetaald. Want anders. Dat Duitsland de Argentijnen achter de broek aan zit is overigens niet zo gek. Duitsland is de grootste schuldeiser in de eurozone ten opzichte van andere lidstaten. En daarom wil Berlijn zeker niet overkomen als ‘soft’ ten opzichte van schuldenaren, want dat zou ze nog eens op ideeën kunnen brengen.

3. De inflatie in de eurozone is in juni blijven staan op het bodemniveau van een half procent, mijlenver van de ECB-doelstelling van 2 procent. Dat betekent echter niet dat de ECB aanstaande donderdag nog wat extra gas zal gaan geven in de vorm van nieuwe stimuleringsmaatregelen. De ECB heeft de hoop opgegeven dat de inflatie dit jaar nog noemenswaardig aantrekt. Zolang de inflatie en inflatievooruitzichten niet verder dalen zal de ECB koeltjes wachten op wat banken gaan doen met het aanbod van nieuwe zeer goedkope en extreem langlopende leningen.

4. Stukje feelgood news uit Griekenland. Griekenland wist dit WK voetbal voor het eerst voorbij de voorrondes te komen. En daarom kregen de spelers een bonus van de regering, met dank aan de Trojka. Maar het elftal heeft laten weten de bonus niet te zullen accepteren en aangegeven dat het geld moet worden gestopt in een nieuwe trainingsfaciliteit.

5. De uitgifteprijs van ING's verzekeringspoot Nationale Nederlanden is iets verlaagd. Ingewijden hebben aan persbureau Bloomberg verklapt dat de prijsvork 19,50 tot 20,50 euro bedraagt, wat dus betekent dat de mid-point 20,00 euro is. De vorige prijsvork was 18,50 tot 22,50 euro en de mid-point dus 20,25 euro.

6. Philips stapt uit de lampen. Autolampen en de productie van led-onderdelen wel te verstaan. Philips gaat deze twee segmenten afstoten en vervolgens in de etalage zetten. De actviteiten zijn goed voor een omzet van ongeveer 1,4 miljard euro, oftewel 15 procent van de omzet van de gehele verlichtingsdivisie.

7. Aandeelhouders van KPN opgelet: de Europese Commissie zal in de komende dagen een uitspraak doen over de overname van KPN's Duitse divisie E-Plus door Telefonica. Dit heeft eurocommissaris Almunia voor mededinging vanochtend gezegd volgens persbureau Bloomberg. En Almunia zei dat de beslissing volledig genomen wordt door Brussel en dat er niets bekokstoofd is met bondskanselier Merkel en de aanstaande Commissie-voorzitter Juncker. Dat u het maar even weet.

8. Banken elk jaar in de stress voor de stresstest. De ECB gaat later dit jaar voor het eerst een stresstest afnemen bij banken, de laatste stap voordat de ECB de toezichthouder wordt van de grootste banken in de eurozone. En het hoofd toezicht van de ECB, Daniele Nouy, heeft tegen Der Spiegel gezegd dat de centrale bank elk jaar stresstests gaat afnemen. Nouy zei dat de toekomstige tests niet zo groot zullen zijn als die van komend najaar. Hopelijk worden ze wel strenger, want de aanstaande stresstest heeft het grote euvel dat er zelfs in het zwaar weer scenario geen rekening wordt gehouden met deflatie. En dat is opvallend, want zorgen over deflatie is nou juist wat ECB-president Mario Draghi uit zijn slaap houdt.

9. Europese aandelenbeurzen zitten vandaag op de laatste dag van het tweede kwartaal in de parkeerstand en noteren nagenoeg onveranderd. En dat betekent dat de AEX het kwartaal met een nette winst van meer dan 2 procent kan gaan afsluiten.

10. Veel heftiger is de daling van de lange rente in de eurozone. De Duitse 10-jaars rente, de benchmark voor de eurozone, is met bijna een kwart gedaald naar 1,24 procent vanwege lager dan verwachte inflatie, tegenvallende groeivooruitzichten en vooral de ECB die heeft aangegeven dat de rente nog jaren lang op het bodemniveau blijft.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl